İlçemiz27 Eylül 2021, 13:39
Yöremizin tarihi İzmit ile beraber ele alındığında Hititler, Frigler, Megaralılar (Yunanlar), Traklar, Persler, İskender İmparatorluğu, Roma, Bizans, Emeviler’in İstanbul kuşatmasında geçiş yeri, Anadolu Selçuklu Devleti, Latinler, Bizans, Osmanlı Devleti ve Kurtuluş Savaşı’nda 20 Kasım 1918’de İngilizler, 27 Ekim 1920’de ise Yunanlıların, 28 Haziran 1921 ilimizin kurtuluşuna kadar işgalleri görülmektedir.
Suadiye beldesinin kuruluşu Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarına tekabül eder. Suadiye'ye kesin olarak bilinen ilk yerleşimin Osmanoğulları ile başlamış olduğudur. Ancak Balaban deresinde Cenevizlilerden kaldığı anlaşılan ve Katibin Bıçkısı denilen yerde suyla çevrili bir bıçkı mevcuttur. Buradan kalabalık yerleşim yerlerine su götürüldüğü bilinmektedir. Ayrıca Horasan’dan yapılmış suyolları da mevcuttur.
Bölgemize ait Köseköy, Sarımeşe, Suadiye, Balaban, Nusretiye, Derbent, Maşukiye gibi çok önemli yerleşim yerlerinin; Yavuz Sultan Selim tarafından Arabistan'ın fethi için yaptırılan ve Samanlı Dağlarının eteklerinden geçen "Bağdat Yolu" (İpek Yolu) üzerinde yer aldığı bilinmektedir. Bu yol Osmanlı Devlet Postası tarafından da kullanılmıştır. Kocaeli yöresi içinde çok özel yeri olan Derbent, Osmanlının Anadolu’ya ve Ortadoğu’ya açılan önemli Bağdat ticaret yolu üzerinde olmasının yanında; İstanbul’dan, Hicaza giden Haç yolu üzerinde bulunması Kocaeli yöresinin Başkent İstanbul yolu üzerinde önemli bir Derbent birimi olarak hizmet vermiştir. Nitekim Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde yolculuğu sırasında geçtiği güzergâhları anlatırken Kocaeli yöresinden geçerken Derbent ismi yerleşim yeri olarak zikredilmiştir.
Kartepe ilçesi 06.03.2008 tarih ve 5747 sayılı kanunla; bünyesinde Köseköy, Uzunçiftlik, Uzuntarla, Eşme, Acısu, Maşukiye, Büyük Derbent, Arslanbey, Sarımeşe ve Suadiye ilk kademe belediyelerini bulundurmak üzere kurulmuştur.